Talajvíz átemelés

Mit nevezünk talajvíznek?

Talajvíznek azt a vízréteget nevezzük, ami a legmagasabb vízzáró talajréteg fölött közvetlenül, míg a felszín alatt átlagosan 2-5 méterre helyezkedik el. A talajvízszint soha sem tekinthető állandónak, hiszen az függ a csapadékmennyiségtől, a légnyomástól és a hőmérséklettől is. A több csapadékot hozó évszakokban, tehát tavasszal és ősszel magasabban helyezkedik el a talajszint, míg a tavaszi olvadások hatására olykor belvízként jelentkezik, amikor a talaj már képtelen megtartani a nagy mennyiségű, hirtelen keletkezett víztömeget. Értelemszerűen a talajvíz mennyisége szárazabb időszakban csökken, míg télen gyakran befagy. A talajvíz folyamatos, lassú mozgásban van, amely mozgás a gravitációs erőnek köszönhető. A talajvíz többé-kevésbé követi a domborzati viszonyokat is, azonban a szintkülönbségeket tompítva követi csupán.

Magas talajvízszint
Magas talajvízszint

Mit kell tennünk a talajvíz okozta beázások ellen?

Az utóbbi évtizedekben egyre magasabban helyezkedik el Magyarországon az éves átlagos talajvízszint. Rengeteg olyan épület van, amelynek pincerésze a beázás jeleit mutatja, esetleg már vízbetörés is történt. A szükségszerű utólagos vízszigetelés előtt érdemes építeni egy folyadékgyűjtőt, szaknyelven zsompot. A legtöbb, utólagos vízszigeteléssel foglalkozó cég is megköveteli a zsomp meglétét ahhoz, hogy elkezdje a szigetelési munkálatokat. A talajvíz süllyesztő és átemelő zsomp gépészettel együtt tehermentesíti a meglévő vagy a később felújított vízszigetelést a víznyomástól.

A talajvíz süllyesztő és átemelő zsompban egy szennyvízátemelő szivattyú biztosítja a folyadékgyűjtőben felgyülemlett víz csatornába való szivattyúzását. A vízgyűjtő egyedi tervezést és kivitelezést igényel, hiszen minden beázás különböző.