szennyvizatemelo-szivattyu-allomas-kicsi
ABS szennyvízátemelő szivattyú állomás

A szennyvízátemelő szivattyúk bemutatása

Itt is alapvetően meg tudunk különböztetni beltéri és kültéri felhasználást. A rendszer legfontosabb eleme a szivattyú, ill. az automatikus működésű szennyvízátemelő.

Szennyvízátemelő alkalmazás beltéri területen:

  • éttermek
  • fittness és sportcentrumok,
  • üzletek szennyvizeinek átemelésére

Szennyvízátemelő alkalmazás kültéri területen:

  • közcsatorna szintje alatt fekvő terület
  • nyomott szennyvízhálózatra dolgozó ingatlanok esetén
ABS Piranhamat 100 kompakt szennyvízátemelő berendezés
ABS Piranhamat 100 kompakt szennyvízátemelő berendezés
WILO kompakt szennyvízátemelő berendezés
WILO kompakt szennyvízátemelő berendezés

Nagyon fontos tényező a szennyvízátemelő berendezéseknél az ideális szívótér. Mi ennek a lényege?
A szivattyú viszonylag kis területről szív, így a kialakításnál figyelni kell, hogy az akna fenekén a szívótér felé folyjon össze a szennyvíz. Ezzel elkerülhető, hogy az akna sarkaiban lerakódás jöjjön létre, ill. a lerakódott anyag összecementálódjon. Mert ezeknek a szivattyúba kerülése dugulást okozhat vagy károsíthatja a szivattyút.

Az szennyvízátemelő kínálatban találhatók 1 vagy 3 fázisú készülékek, melyek közül lakosság körében az 1 fázisú, úszókapcsolós szivattyúk terjedtek el. A 3 fázisú modellek az ipari környezetben igényelt feladatokat hivatottak megoldani.

És akkor térjünk ki az úszókapcsolóra, ha már megemlítettük, hogy mi is az és milyen célt szolgál.

Abs Piranhamat 701 szennyvízátemelő szivattyú állomás
ABS Piranhamat 701 szennyvízátemelő szivattyú állomás

A szennyvízszivattyúk szintvezérléséről úszókapcsoló gondoskodik. Általános gyári megoldás, hogy szivattyúkra rá van építve, de olyan megoldás is létezik, hogy a motorvédelmi vezérlő egységen keresztül történik az eredetileg úszókapcsoló nélküli szennyvízátemelő vezérlése.

A rendszernek még számos fontos eleme van, mint például visszacsapó- és golyós elzáró szerelvények, melyek megakadályozzák a közcsatornából történő visszaduzzadást.

A szennyvízátemelőket érdemes bizonyos időközönként karbantartani. mert a rendszeres karbantartással meghosszabbítható a szivattyúk élettartama.

 

A darálós szennyvízátemelő szivattyú működése

A darálós szennyvízátemelő szivattyú általában egy összetett rendszer, amely egy darálós(darabolókéses) szivattyúból és egy automatikus működésű szennyvízátemelőből áll.

Amikor a szennyvíz szintje a tárolóban elér egy adott szintre, a daráló szivattyú bekapcsol, felőrli a hulladékot a szennyvízben, és a csatornahálózatba szivattyúzza.

A darálós szennyvízátemelő szivattyú olyan esetekben nyújthat komplex megoldást, ha nagy a távolság a közcsatornáig, vagy az emelőmagasság több, mint 10 méter.

Kiváló választás lehet nagyobb háztartások, illetve kisebb társasházak számára.

 

Ikerszivattyús szennyvízátemelő működése

Nagyobb igénybevételű családi házaknál, társasházaknál, vendéglátó egységeknél – a magasfokú üzembiztonság miatt – ikerszivattyús szennyvízátemelő gépészeteket célszerű telepíteni. Alapvetően az ingatlan Tulajdonosának felelőssége, hogy üzembiztos rendszert építtessen ki a tulajdonában lévő ingatlanon.
A szennyvízátemelő gépészeteknél előfordul, hogy idegen anyag (betét, tampon, nedves törlőkendő, felmosórongy, stb.) kerül az átemelőbe, ilyenkor megszorul a szivattyú, és kiáll hibára a rendszer. Figyelmeztető fény- és hangjelzést ad a vész-vízszint jeladó, de az a kérdés, hogy mikor ér oda valaki elhárítani a hibát…
 
Azokon a településeken, ahol a helyi csatornázási vállalat az üzemeltető, javasolt egyeztetni velük, hogy mennyi a reakcióidejük, amikor üzemzavart észlel az egyik lakó, és hibabejelentés történik !
Cégünknél nincs gyorsszolgálat üzletág, ezért nem mindig tudunk azonnal reagálni, ha probléma adódik az átemelővel. Hetekre-hónapokra beütemezett munkáink vannak, ezért minden héten egy-két napot tudunk kiszorítani, amikor kezeljük a szervizmunkákat. Viszont gyakorlati tapasztalat, hogy a szennyvízátemelőkkel munkaidő után, hétvégén, hosszú hétvégén, ünnepek alatt szokott probléma lenni…
Érdemes átgondolni, hogy a magas szintű üzembiztonság kinek ér annyit, mint az egyszivattyús és kétszivattyús (ikerszivattyús) gépészet árkülönbsége!

 

Legnépszerűbb szennyvízátemelő szivattyúnk
Termék SXG 1000 szennyvízszivattyú Drainex 201 MA szennyvízszivattyú úszókapcsolóval DAB F VS 750 MA szennyvízszivattyú úszókapcsolóval DAB F VS 1200 MA szennyvízszivattyú úszókapcsolóval
Kép Sxg-1000 örvénykerekes szennyvízszivattyú Drainex 201MA szennyvízszivattyú DAB F VS 750 MA szennyvízszivattyú úszókapcsolóval DAB F VS 1200 MA szennyvízszivattyú úszókapcsolóval
Bruttó Ár (az árak csak tájékoztató jellegűek) 143.637 Ft 293.116 Ft 152.273 Ft 172.707 Ft
Modell SXG 1000 Drainex 201 MA VS 750 MA VS 1200 MA
Márka SPERONI ESPA DAB DAB
Feszültség (V) 230 230 230 230
Teljesítmény (kW) 1,1 1,4 0,75 1,2
Emelőmagasság (m) 1,0-8,0 2,0-13,5 9,6 14,0
Térfogatáram (liter/perc) 0-300 50-450 0-400 0-540