A szennyvízszivattyú működése és feladata

A szennyvízszivattyú feladata, hogy a szennyezett vizet, szennyvizet átemelje vagy kiszivattyúzza egy aknából, és azt egy másik helyre, rendszerint csatornába nyomja,sokszor alacsonyabb helyről magasabban fekvő helyre.

Egy szennyvízszivattyú működése sokkal összetettebb, mint egy tiszta vizes szivattyúé. A szennyvízszivattyúnak sokkal több szennyeződéssel kell megküzdenie működése során. Normál esetben egy szivattyú feladata a tiszta víz mozgatása, de a szennyvízszivattyúnak darabos szennyeződésekkel is meg kell küzdenie.

Mivel ez a feladat egy normál szivattyú esetében károsodáshoz és üzemképtelenséghez vezet, így nagyon fontos vásárlás előtt tájékozódni, hogy a kiválasztott szivattyú mekkora darabokat képes szállítani.

Alapvetően 2 típust különböztetünk meg: az örvénykerekes és az aprítós – más néven darálós – szennyvízszivattyút.

 

A szennyezettvíz szivattyú készülékek alkalmazási területei

A szennyvízszivattyúk ipari és lakossági szennyezettvíz szivattyúzására egyaránt alkalmasak, a tisztító üzemekben is ezekkel oldják meg a csatornák szennyvizének a kiszivattyúzását. A szennyvízszivattyúk megválasztásánál meghatározó szerepe van a berendezés anyagának, mivel a szennyvíz bizonyos esetekben meglehetősen agresszív lehet, ezáltal a hatása koptató. Akár 2 colos darabok is belekerülhetnek a lakossági szennyvízbe, amelyeket egy csatornába vagy szennyvíz tárolóba juttat el a szennyvízszivattyú. A szennyvízszivattyúknak, a szennyvíz gyűjtő legalsó részén kell elhelyezkednie.

Merülő szivattyúknak is szokták hívni ezeket a berendezéseket, mert az esetek többségében a szivattyúk bemerített állapotban vannak. A szivattyúk többféle módon működhetnek, lehetnek manuálisak, automatikusak, vagy éppen kettős módúak. Az utóbb említetten van egy villásdugó is, ami további csatlakozásokat tesz lehetővé. Ezáltal a pumpa működtethető manuális, valamint automatikus módban, az előbb említett esetében a szivattyú közvetlenül van csatlakoztatva a hálózatra, az automatikusnál pedig az úszókapcsolóra és kizárólag akkor lép működésbe, ha aktiválja a kapcsoló. A használatot nem javasolt manuális módban végrehajtani, mert fennáll a túlcsordulás veszélye.

A szennyvíz szivattyúk kábelezése jellemzően 5-10 m és a pumpa speciálisan lett megtervezve, hogy a darabos részeket is könnyedén továbbítsa. A berendezésekből rendelkezésre áll egy-, valamint három fázisú is, de az is meghatározó, hogy a szivattyúk háza mennyire kopásálló, mivel ellent kell álljanak a szennyvíznek.

 

Egy szennyvízszivattyú élettartama

A lakossági szennyvízszivattyúk, átemelő szivattyúk élettartama nagyjából 5-7 év, az ipari szennyvízpumpák pedig 5-15 évig is bírják. Azt viszont vegyük figyelembe, hogy ezek az adatok átlagot mutatnak, de az a pumpa, amely szakszerűen karban van tartva, az említetteknél hosszabb élettartamú is lehet. Továbbá, az időtállóság függ az alkatrészek minőségétől, az üzemeltetések gyakoriságától és a pumpa elektromos tápellátásától. A szennyvízszivattyú felépítése eltér az öntöző szivattyúétól, ez a lapátkereken is jól látható. A motort és a hidraulikát egybe építették be a szennyvízszivattyúkba, forgalmazásuk is tehát ilyen formában történik, viszont a szivattyúk motorjának többsége javítható.

 

A szennyvízszivattyúk karbantartása

Egyáltalán nem nehéz feladat a szennyvíz szivattyúk karbantartása, de a higiéniás szabályokat mindenképp javasolt betartani. Amennyiben nem rendelkezik kellő tapasztalattal a szivattyúk szervizelését illetően, okvetlen keressen fel egy megbízható szakembert, aki elvégzi a karbantartási munkálatokat.

 

Hogyan válasszunk megfelelő szennyvízszivattyút?

A szennyvízszivattyúk csoportosíthatók működési elv szerint (például örvénykerekes és aprítókéses, darálós szennyvízszivattyúk), de más szempontok szerint is (például teljesítmény, emelőmagasság, térfogatáram, gyártó, méret). Ahhoz, hogy a megfelelő szennyvízszivattyút tudják kiválasztani szakembereink a lakossági szennyvízszivattyúzáshoz, szükség van néhány információra. Ilyen szükséges információk lehetnek; hogy hányan laknak az adott háztartásban, így várhatóan mennyi szennyvíz keletkezik, hány fürdőszoba, wc található az ingatlanban, a szennyvizet mekkora magasságba kell elszállítani, mekkora a szintkülönbség, tehát milyen emelőmagassággal bíró szivattyúra van szükség, és milyen távolságra kell a szennyvizet eljuttatni vízszintes irányban. Ezen paraméterek ismeretében már elkezdhetik a tervezést kollégáink. Hiszen fontos, hogy a rendszer képes legyen ellátni a feladatát, megfelelő védelemmel legyen ellátva zárlat, leégés és egyéb garanciát vesztő műszaki problémák kiküszöbölése ellen is, valamint, hogy üzembiztosan és teljeskörű garanciával tudjon működni a szennyvízszivattyú.

 

Szivattyúzható felfelé a szennyvíz?

Kialakítás szempontjából a csatornarendszerek olyanok, hogy a gravitáció segítségével képesek legyenek gond nélkül mozgatni a vizet. Mindezt oly módon, hogy a víz lefelé elérjen a legmélyebb pontra, ahol az elektromos szivattyú állomások is fellelhetőek, amelyek szintkülönbségben felelnek a közeg továbbításáért felfelé menetben.

 

A szennyvízszivattyú típusai

Örvénykerekes szennyvízszivattyú

Az örvénykerekes szivattyúk az aprítókéses változatával szemben a darabos részeket nem aprítja.
A működési elve, hogy a járókerék mozgási energiájának köszönhetően centrifugálisan oldalirányba továbbítja a szennyeződést és a nyomócsonkon keresztül távolítja el azt a szivattyúból.

Mekkora méretű szennyeződés áramoltatására használható?
A szabadátömlő keresztmetszet mérete az örvénykerekes szivattyúk esetében meghatározó. Ez lehet akár 30-60 mm közötti, és minél nagyobb ez a keresztmetszetűt választunk, annál nagyobb darabos szennyeződést lesz képes szállítani.

Alkalmazható:

  • a szennyezett vizek szállítására
  • a folyadékgyűjtő helyek szárazon tartására
  • az elárasztott terek kiszivattyúzására
  • a szennyvíz átemelésére

Az örvénykerekes szivattyúk másik nagy előnye, hogy míg a normál szivattyúkat nem ajánlatos, addig ezek használhatóak koptató közeget tartalmazó csapadékvíz esetén is, de természetesen nem elfelejtve, hogy ezek a fajta szivattyúk sem sérthetetlenek, az oda nem illő anyagok, és tárgyak megrövidítik a szivattyú élettartamát, és károsítják alkatrészeit.

Aprítókéses/Darálós szennyvízszivattyú

Szó esett már arról, hogy egy szennyvízszivattyúnak a feladata miben különbözik egy normál tisztavizes szivattyúétól. Azt is megállapítottuk, hogy nem mindegy a szennyvízben lebegő szennyeződés nagysága, átmérője.

Az örvénykerekes szivattyúval ellentétben a darálós szennyvízszivattyú nem képes nagyobb átmérőjű darabok továbbítására. Technológiája abban rejlik, hogy aprítókések segítségével ezeket a nagyobb darabokat kisebb, ill. apró darabokra aprítja, és ebben az állapotban továbbítja.

Erre olyan helyeken lehet szükség, ahol a csővezeték átmérője vagy egyéb körülmények nem teszik lehetővé a nagyobb keresztmetszetű áramoltatást.

Alkalmazható:

  • lakossági, elsősorban kommunális területen
  • szennyvíz és egyéb erősen szennyezettvíz esetében

 

 

A legnépszerűbb szennyvízszivattyúink