A szennyvízszivattyú működése és feladata

A szennyvízszivattyú feladata, hogy a szennyezett vizet vagy szennyvizet átemelje, valamint kiszivattyúzza egy aknából, és azt egy másik helyre, rendszerint csatornába nyomja, sokszor alacsonyabb helyről magasabban fekvő helyre.

Egy szennyvízszivattyú más elven működik, mint egy tiszta vizes szivattyú. A szennyvízszivattyúnak sokkal több szennyeződést, darabos anyagot kell szállítania működése során. Normál esetben egy szivattyú feladata a tiszta víz mozgatása, de a szennyvízszivattyúnak darabos szennyeződésekkel is meg kell küzdenie.

Mivel ez a feladat egy normál szivattyú esetében duguláshoz, károsodáshoz és üzemképtelenséghez vezethet, így nagyon fontos vásárlás előtt tájékozódni, hogy a kiválasztott szivattyú mekkora darabokat képes szállítani.

Alapvetően 2 típust különböztetünk meg: az örvénykerekes és az aprítókéses –más néven darálós–szennyvízszivattyúkat.

A szennyezettvíz szivattyú és szennyvízszivattyúk alkalmazási területei

A szennyezettvíz szivattyúk annyiban különböznek a szennyvízszivattyúktól, hogy egy durva szűrőkosár található a szívónyílás körül. A szűrőkosár felülete könnyen eltömődhet a lebegő szennyeződésektől, ezért a gyakorlatban szennyezettvíz szivattyúzási feladatra üzembiztosabb szennyvízszivattyút használni. A szennyvízszivattyúk lakossági és ipari szennyezettvíz szivattyúzására egyaránt alkalmasak, a tisztító üzemekben is ezekkel oldják meg a darabok nélküli, már az ülepítés utáni szennyezettviz kiszivattyúzását. A szennyvízszivattyúk kiválasztásánál meghatározó szerepe van a készülék szerkezeti anyagainak, mivel a szennyezettvíz vagy a szennyvíz bizonyos esetekben meglehetősen agresszív lehet, ezáltal hatással lehet a szivattyú egyes alkatrészeinek anyagára. Akár ping-pong labda méretű darabok is belekerülhetnek a szennyvíz aknába, amelyből a szennyvízszivattyú a csatornahálózatba vagy egy szennyvíz tárolóba nyomja ki. A szennyvízszivattyúnak az átemelő akna alsó részén kell elhelyezkednie, hogy ne maradjanak darabos anyagok az akna alján, a szivattyú körül. A hatásfok növelhető az aknában az ideális szívótér kialakítással.

Merülőszivattyúknak is szokták nevezni ezeket a készülékeket, mert az esetek többségében a szivattyúk elmerülnek a szállított közegben. Az átemelő szivattyúk többféle módon működhetnek, akár manuálisan vagy automatikusan (vezérlésen keresztül). A gyakorlatban a vezérlésen keresztül történő üzemeltetés terjedt el, mivel így biztosított a szintkapcsolás és a túlterhelés elleni védelem. Szennyezettvíz- és szennyvízszivattyúk esetén a szintkapcsolást úszókapcsoló végzi. A szennyvízben lévő anyagok miatt az úszókapcsoló gumikábellel vagy neopren kábellel szerelt kivitel kell legyen.

A szennyezettvíz- és szennyvízszivattyúk kábelezése jellemzően 5-10 m közötti, de igény esetén toldható zsugorcsöves (vízmentes) kábeltoldással. A szivattyúkból rendelkezésre áll egy-, ill. három fázisú motorral szerelt kivitel, de kiválasztásnál az a meghatározó, hogy milyen létesítmény szennyezett- vagy szennyvizét kell átemelni. Általában a három fázisú motorral szerelt szennyvízszivattyúk erősebbek és nyomatékosabbak.

Egy szennyvízszivattyú élettartama

A lakossági szennyvízszivattyúk, átemelő szivattyúk élettartama a gyakorlatban 5-8 év, az ipari szennyvízszivattyúk esetén több, akár 8-15 év is lehet. Azt viszont vegyük figyelembe, hogy ezek az adatok átlagot mutatnak, de az a szivattyú, amely szakszerűen karban van tartva, az említetteknél hosszabb élettartamú is lehet. Továbbá az időtállóság függ a szennyvízszivattyú minőségétől, a szerkezeti anyagaitól, és a karbantartások gyakoriságától. A szennyvízszivattyúk felépítése eltér a tisztavízes szivattyúkétól, ez a hidraulikus rész kialakításán is jól látható. A motor és a hidraulikus rész egy egységet képez, a szennyvízszivattyúknak egy tengelyük van, amelynek végére van rögzítve a járókerék. Általában a szennyvízszivattyúk alkatrészei cserélhetők, így a készülékek többsége javítható.

A szennyvízszivattyúk karbantartása

Egyáltalán nem nehéz feladat a szennyvízszivattyúk karbantartása, de a higiéniai szabályokat mindenképp javasolt betartani. Amennyiben nem rendelkezik kellő tapasztalattal a szennyvízszivattyúk és szennyvízátemelők karbantartását illetően, akkor keressen fel egy megbízható szakembert vagy szolgáltató céget, akivel el lehet végeztetni a karbantartási munkálatokat.

Hogyan válasszunk megfelelő szennyvízszivattyút?

A szennyvízszivattyúk csoportosíthatók működési elv szerint (például örvénykerekes és aprítókéses, más néven darálós szennyvízszivattyúk), de más szempontok szerint is (például teljesítmény, emelőmagasság, térfogatáram, gyártó, méret). Ahhoz, hogy a megfelelő szennyvízszivattyút tudják kiválasztani szakembereink a lakossági szennyvíz szivattyúzáshoz, szükség van néhány információra. Ilyen szükséges információk lehetnek; hogy hányan laknak az adott háztartásban, így várhatóan mennyi szennyvíz keletkezik, hány fürdőszoba és wc található az ingatlanban, a szennyvizet mekkora magasságba kell átemelni, mekkora a szintkülönbség, tehát milyen emelőmagassággal bíró szivattyúra van szükség, és milyen távolságra kell a szennyvizet eljuttatni vízszintes irányban. Ezen paraméterek ismeretében már elkezdhetik a tervezést kollégáink. Hiszen fontos, hogy a rendszer képes legyen ellátni a feladatát, megfelelő védelemmel legyen ellátva zárlat, leégés és egyéb garanciát vesztő műszaki problémák ellen is, valamint, hogy üzembiztosan, hosszú távon tudjon üzemelni a szennyvízszivattyú.

Szivattyúzható felfelé a szennyvíz?

Kialakítás szempontjából a gravitációs szennyvízelvezető rendszerekben a gravitáció segítségével jut el a szennyvíz az egyik helyről a másikra. Mindez oly módon, hogy a víz lefelé folyik a mélyebb pont irányába, ahol a szennyvízelvezető rendszerekben fellelhető átemelő állomások is találhatók. A szennyvízátemelő állomások szintkülönbség és jelentős távolság leküzdésével továbbítják a szennyvizet a szennyvíztisztító irányába. Nyomott szennyvízelvezetés esetén is szintkülönbség és távolság leküzdésével történik a szennyvíz mozgatása a szennyvíztisztító irányába. Tehát szennyvízszivattyúk és szennyvízátemelő berendezések alkalmazásával szivattyúzható felfelé a szennyvíz.

A szennyvízszivattyú típusai

Örvénykerekes szennyvízszivattyú

Az örvénykerekes szivattyúk az aprítókéses változatával szemben a darabos részeket nem aprítja.
A működési elve, hogy a járókerék mozgási energiájának köszönhetően centrifugálisan oldalirányba továbbítja a szennyeződést és a nyomócsonkon keresztül távolítja el azt a szivattyúból.

Mekkora méretű szennyeződés áramoltatására használható?
A szabadátömlő keresztmetszet mérete az örvénykerekes szivattyúk esetében meghatározó. Ez lehet akár 30-60 mm közötti, és minél nagyobb ez a keresztmetszetűt választunk, annál nagyobb darabos szennyeződést lesz képes szállítani.

Alkalmazható:

  • a szennyezett vizek szállítására
  • a folyadékgyűjtő helyek szárazon tartására
  • az elárasztott terek kiszivattyúzására
  • a szennyvíz átemelésére

Az örvénykerekes szivattyúk másik nagy előnye, hogy míg a normál szivattyúkat nem ajánlatos, addig ezek használhatóak koptató közeget tartalmazó csapadékvíz esetén is, de természetesen nem elfelejtve, hogy ezek a fajta szivattyúk sem sérthetetlenek, az oda nem illő anyagok, és tárgyak megrövidítik a szivattyú élettartamát, és károsítják alkatrészeit.

Aprítókéses/Darálós szennyvízszivattyú

Szó esett már arról, hogy egy szennyvízszivattyúnak a feladata miben különbözik egy normál tisztavizes szivattyúétól. Azt is megállapítottuk, hogy nem mindegy a szennyvízben lebegő szennyeződés nagysága, átmérője.

Az örvénykerekes szivattyúval ellentétben a darálós szennyvízszivattyú nem képes nagyobb átmérőjű darabok továbbítására. Technológiája abban rejlik, hogy aprítókések segítségével ezeket a nagyobb darabokat kisebb, ill. apró darabokra aprítja, és ebben az állapotban továbbítja.

Erre olyan helyeken lehet szükség, ahol a csővezeték átmérője vagy egyéb körülmények nem teszik lehetővé a nagyobb keresztmetszetű áramoltatást.

Alkalmazható:

  • lakossági, elsősorban kommunális területen
  • szennyvíz és egyéb erősen szennyezettvíz esetében