Választékunkban megtalálhatóak a legkorszerűbb technológiával és alkatrészekkel rendelkező átemelő szivattyúk, amelyek biztosítják a megbízható és hosszú élettartamú működést. Az átemelő szivattyúinkat úgy választottuk ki, hogy az Ön igényeinek és elvárásainak is megfeleljenek. Tekintse meg széles választékunkat, és válassza ki az Önnek legmegfelelőbb átemelő szivattyút!

 

Az előregyártott szennyvízátemelő berendezésekből létezik kültéri- és beltéri kivitel is. Ebben a menüben megtalálja mindkét kategória nálunk kapható típusait.

A legnépszerűbb kültéri szennyvízátemelő berendezések

A legnépszerűbb beltéri szennyvízátemelő berendezések

A szennyvízátemelő rendszerek bemutatása

Nagyon fontos tényező a szennyvízátemelő berendezéseknél az ideális szívótér. Mi ennek a lényege?
A szivattyú viszonylag kis területről szív, így a kialakításnál figyelni kell, hogy az akna fenekén a szívótér felé folyjon össze a szennyvíz. Ezzel elkerülhető, hogy az akna sarkaiban lerakódás jöjjön létre, illetve a lerakódott anyag összecementálódjon. Mert ezeknek a szivattyúba kerülése dugulást okozhat vagy károsíthatja a szivattyút.

Az szennyvízátemelő kínálatban találhatók 1 vagy 3 fázisú készülékek, melyek közül lakosság körében az 1 fázisú, úszókapcsolós szivattyúk terjedtek el. A 3 fázisú modellek az ipari környezetben igényelt feladatokat hivatottak megoldani.

És akkor térjünk ki az úszókapcsolóra, ha már megemlítettük, hogy mi is az és milyen célt szolgál. A szennyvízszivattyúk szintvezérléséről úszókapcsoló gondoskodik. Általános gyári megoldás, hogy szivattyúkra rá van építve, de olyan megoldás is létezik, hogy a motorvédelmi vezérlő egységen keresztül történik az eredetileg úszókapcsoló nélküli szennyvízátemelő vezérlése. A rendszernek még számos fontos eleme van, mint például visszacsapó- és golyós elzáró szerelvények, melyek megakadályozzák a közcsatornából történő visszaduzzadást. A szennyvízátemelőket érdemes bizonyos időközönként karbantartani. mert a rendszeres karbantartással meghosszabbítható a szivattyúk élettartama.

Az szennyvízátemelőknek van olyan fajtája, ami:

 • formatervezett, zaj- és rezgéscsillapított
 • beépített légszűrő és szagelzáró szifonos
 • tartalmaz akár beépített visszafolyásgátlót
 • szintvezérlésen alapuló automatikus üzemmel is rendelkezik
 • több féle választható be- és kiömlési csatlakozási lehetőséget is kínál
 • és gazdaságos, könnyű beépítést és üzemeltetést kínál

Előregyártott ipari és lakossági szennyvízátemelő berendezések

Lakossági és ipari felhasználása egyaránt elterjedt, ha a gravitációs elvezetés nem lehetséges mélyen fekvő területeken, épületek csatornaszint alatti szennyvizeinek elvezetéséhez, átemeléséhez.

Alapvetően elhelyezés alapján 2 fajtáját különböztetjük meg:

 • lakótérben elhelyezhető beltéri
 • földbe süllyeszthető kültéri

A rendszer részeként telepített szivattyú működési jellege alapján megkülönböztetünk:

 • örvénykerekes vagy aprítóéles hidraulikájú szivattyúkkal szerelt
 • egyszivattyús vagy ikerszivattyús kialakítás

A beltéri kivitel jellemzői:

 • szagmentesen záródó műanyag fedél
 • kompletten csövezéssel, golyós visszacsapószeleppel, hollandis elzárószerelvénnyel szerelt
 • opcionálisan választható alap- és egyedi igényeket kielégítő vezérlőegység és védelem

A kültéri kivitel jellemzői:

 • lépésálló műanyag vagy műkő fedlappal rendelkezik
 • kompletten aknán belüli csővezetékkel, golyós visszacsapószeleppel, hollandis elzárószerelvénnyel szerelt
 • opcionálisan választható alap- és egyedi igényeket kielégítő vezérlőegység, védelem

Előnyös tulajdonsága az előregyártott rendszereknek:

 • optimalizált tartályméret és forma
 • gondosan megválasztott szerkezeti anyagok
 • ideális szívótér kialakítás
 • egyszerű, gyors telepítés, beépítés

A szennyvízátemelő szivattyúk bemutatása

Alapvetően meg tudunk különböztetni beltéri és kültéri felhasználást. A rendszer legfontosabb eleme a szivattyú, illetve az automatikus működésű szennyvízátemelő.

Szennyvízátemelő alkalmazása beltéri területen:

 • éttermek
 • fitnesz és sportcentrumok
 • üzletek

Szennyvízátemelő alkalmazása kültéri területen:

 • közcsatorna szintje alatt fekvő terület
 • nyomott szennyvízhálózatra dolgozó ingatlanok esetén

Mikor van szükség szennyvízátemelő szivattyúra?

Amennyiben az épületnek van olyan vizes blokkja, ami az utca szint alatt található, mindenképp kelleni fog szennyvízátemelő, ugyanis ennek a segítségével lehetséges az itt jelen lévő szennyvizet abba a csatornahálózatba juttatni, ami magasabban van. Előfordulhat, hogy a házi csatornának magasabban van a kifolyási szintje, mint a közcsatornának a fenék szintje, ilyenkor az a veszély fenyeget, hogy például egy dugulás következtében vagy egy nagyobb felhőszakadás miatt, a lakás utca szint alatti részei szennyvíztározóvá változhatnak. Ennek elkerülése érdekében is jól jöhet a szennyvízátemelő, hiszen a kár akár többmilliós is lehet. A katasztrófát a szimpla visszafolyásgátlók sajnos nem képesek megakadályozni.

A szennyvízátemelő berendezések elsődleges feladata, hogy a szennyvizet magasabb területekre szállítsák, de a szivattyúállomásoknak is úgyszintén ez a feladata. Ez jelenti a megoldást abban az esetben is, ha a szennyvíznek egy hegyháton kell átjutnia a szennyvízkezelő üzembe, ami alacsonyabban fekszik.

Szennyvízátemelő berendezésekkel általában a kertekben találkozhatunk, de ezek a szennyvíz átemelő tartályok a lakóépületen belül is elhelyezhetők. Viszont ezek a beltéri szennyvíz átemelők rengeteg hasznos területtől fosztják meg a lakást, ezért érdemesebb inkább az átemelő berendezéseket a kertben elhelyezni. Tehát, ha van lehetőségünk, akkor ideálisabb választásnak bizonyul egy kültéri szennyvízátemelő berendezés. Az effajta szennyvízátemelők nem csak családi házakban nyújtanak üzembiztos megoldást, hanem kisüzemekben, éttermekben, üzletekben vagy akár fitnesz-termekben is.

Az átemelő berendezésekben van egy úgynevezett gyűjtőtartály, amely az esetek többségében egy darab szivattyúval vannak felszerelve. De vannak olyan berendezések, amelyeket két szivattyúval is felszerelnek annak érdekében, hogy ezzel is csökkentsék a készülék váratlan leállásának a lehetőségét. A kétszivattyús verzióknál az a jó, hogy ha az egyik szivattyú meghibásodása bekövetkezne, akkor a tartalék átveszi a szállítási feladatokat. A szennyvíz egy tápvezetéken keresztül jut el a gyűjtőtartályba, végül egy elvezető vezeték gondoskodik a távozásról. A szivattyú automatikusan bekapcsol, ha a víz elér egy bizonyos szintet a tartályban és a csatornába juttatja a folyadékot. Amikor a vízszint a megfelelő mennyiségig lesüllyed, a szivattyú magától kikapcsol.

A szennyvízátemelő lényeges részét képezi a kút, amelynek a feladata, hogy fogadja a kezelendő szennyvizet, a fontosabb elemek közé sorolható még a szivattyúállomás és a kábelkamra, de meghatározó szerepe van a szelepeknek, emelőszivattyúknak, illetve a riasztórendszeres irányítótáblának is. Lassú folyású anyagok tekintetében a vízbe meríthető átemelő rendszerek bizonyulnak jó választásnak, ebben a helyzetben jellemzően kétfajta szivattyú jöhet szóba, az egyik a darálós szennyvízszivattyú, a másik pedig egy olyan fajta ami a darabos anyagok szállítását teszi lehetővé.

Nagyon fontos, hogy a szennyvízkút a lehető legkisebb méretű legyen, mert ha túl sok ideig van a kútban szennyvíz, akkor abban az esetben nő egy esetleges fertőzés veszélye. De arra is érdemes odafigyelni, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy ne keljen a szennyvízszivattyút ki-be kapcsolgatni. Erre a célra lényegesen gazdaságosabb megoldásnak bizonyulnak a merülőszivattyúk, amelyeknek nincs jelentős karbantartási igényük. A szennyvízkútnak biztosítania kell az átemelő állomás automatikus működését, mindezt úgy, hogy ne alakuljanak ki problémák.

A kompakt szennyvízátemelők beltéri használatra lettek tervezve, lényegében olyan szennyvízátemelő telepek, amelyek beépítésre készen állnak. Átfogó megoldást kínálnak azon szennyvizek közcsatornába való átemelésére, amelyek a csatornaszint alatt vannak. A szivattyúk, tartályok telepítése egyszerű és költséghatékony, arról nem beszélve, hogy évekig képesek problémamentesen működni. Legyen szó akár új építésű vagy felújítandó ingatlanról, a kompakt szennyvízátemelő telepek bármelyikbe jól jönnek. A modern épületgépészeti rendszerek már több évtizede alkalmaznak kompakt átemelő berendezéseket, amelyek az elmúlt években felkapottak lettek, ami nem véletlen, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. A nagy teljesítményű kompakt átemelő telepek gondoskodnak az épületekben fellelhető kommunális szennyvizek összegyűjtéséről és átemeléséről, még azokon a helyeken is, ahol rendkívül költséges a gravitációs szennyvízelvezetést kialakítani.

A heves esőzések, zivatarok alkalmával sem kell aggódnunk, mert a kompakt szennyvízátemelő telepek ebben az esetben is megoldást kínálnak. Az épület legalsó szintjén is hasznosnak bizonyulnak, ugyanis a pinceszintek szennyvizei gond nélkül átemelhetőek a gravitációs csatornahálózatba. Épületeken belüli átalakításokhoz is alkalmazhatóak az átemelő telepek, például, ha új szennyvíz elvezetési feladatokra van szükség. Az egész folyamat költséghatékonyan kivitelezhető, ilyen módon a közcsatornától távolabb eső épületek szennyvízelvezetése is megoldható.

A biztonságos vízelvezetést lehetővé teszik a szennyvízátemelők, ráadásul a zuhanyzók, mosdók és fürdőkádak esetében is megakadályozzák, hogy a szennyvíz visszaáramoljon. Visszaáramlás akkor következhet be, ha a szennyvíz áramlása meglehetősen lassú, mert ilyenkor a csőátmérőjének a mérete nem megfelelő, és ebben az esetben a víztömeg másodpercek alatt eláraszthatja a pincét.

A különböző szennyvízátemelő rendszerek működése

A darálós szennyvízátemelő szivattyú működése

A darálós szennyvízátemelő szivattyú általában egy összetett rendszer, amely egy darálós(darabolókéses) szivattyúból és egy automatikus működésű szennyvízátemelőből áll.

Amikor a szennyvíz szintje a tárolóban elér egy adott szintre, a daráló szivattyú bekapcsol, felőrli a hulladékot a szennyvízben, és a csatornahálózatba szivattyúzza.

A darálós szennyvízátemelő szivattyú olyan esetekben nyújthat komplex megoldást, ha nagy a távolság a közcsatornáig, vagy az emelőmagasság több, mint 10 méter. Kiváló választás lehet nagyobb háztartások, illetve kisebb társasházak számára.

Ikerszivattyús szennyvízátemelő működése

Nagyobb igénybevételű családi házaknál, társasházaknál, vendéglátó egységeknél – a magasfokú üzembiztonság miatt – ikerszivattyús szennyvízátemelő gépészeteket célszerű telepíteni. Alapvetően az ingatlan Tulajdonosának felelőssége, hogy üzembiztos rendszert építtessen ki a tulajdonában lévő ingatlanon.

A szennyvízátemelő gépészeteknél előfordul, hogy idegen anyag (betét, tampon, nedves törlőkendő, felmosórongy, stb.) kerül az átemelőbe, ilyenkor megszorul a szivattyú, és kiáll hibára a rendszer. Figyelmeztető fény- és hangjelzést ad a vész-vízszint jeladó, de az a kérdés, hogy mikor ér oda valaki elhárítani a hibát…

Azokon a településeken, ahol a helyi csatornázási vállalat az üzemeltető, javasolt egyeztetni velük, hogy mennyi a reakcióidejük, amikor üzemzavart észlel az egyik lakó, és hibabejelentés történik !

Cégünknél nincs gyorsszolgálat üzletág, ezért nem mindig tudunk azonnal reagálni, ha probléma adódik az átemelővel. Hetekre-hónapokra beütemezett munkáink vannak, ezért minden héten egy-két napot tudunk kiszorítani, amikor kezeljük a szervizmunkákat. Viszont gyakorlati tapasztalat, hogy a szennyvízátemelőkkel munkaidő után, hétvégén, hosszú hétvégén, ünnepek alatt szokott probléma lenni…

Érdemes átgondolni, hogy a magas szintű üzembiztonság kinek ér annyit, mint az egyszivattyús és kétszivattyús (ikerszivattyús) gépészet árkülönbsége!