Szivattyú akna

Az aknák kiválóan alkalmasak szivattyúk, egyéb gépek és berendezések telepítésére. Kifejezetten a szivattyú aknák, vízrendszerek és szennyvíz rendszerek kiépítésénél, illetve házi vízművek elhelyezésére, és fúrt, kerti kutaknál alkalmazhatók.

Szivattyú akna szerepe

Egy új víz- vagy szennyvíz rendszer kiépítésekor nem elég csak a különböző csövek elhelyezését megtervezni, gondoskodni kell az egyes gépek elhelyezéséről is, és mivel ezek a föld alá kerülnek, gondoskodni kell róla, hogy védve legyenek a külső behatások ellen. Na, itt jutnak fontos szerephez az aknák. Ezek a többnyire henger alakú szerkezetek a földbe leásva nyújtanak védelmet a bennük elhelyezett mechanikus gépeknek.

Szivattyú akna régen és ma

Kezdetben fém, illetve beton szivattyú aknákat telepítettek. Ezeket ma már világszerte elterjedt, műanyag szivattyú- és szerelő aknákra cserélték. Ezekről általánosan elmondható, hogy a talajt nem szennyezik és kialakításuknál ügyelnek arra, hogy bármilyen szennyvízszivattyú vagy szennyvízátemelő elhelyezhető és rendszerbe csatlakoztatható legyen általuk. Fontos még, hogy ma már ezeket jól záró, lépésálló tetővel látják el, amelyek légmentesen zárnak, így védve az esetleges talaj és esővíz befolyástól. A nagyobb aknák kialakítása lehetővé teszi, hogy karbantartási és javítási feladatokat is el lehessen végezni bennük. Az aknába való lejutást annak falában elhelyezett lépcső vagy létra szerkezeten keresztül tehetjük meg.

Termékeink között akadnak olyan megoldások, melyek már aknába szerelve kerülnek telepítésre. Nézzen körül kínálatunkban, vagy kérje szakembereink segítséget.