Gyökérzónás víztisztítás

A szennyvízkezelést környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kell elvégeznie az önkormányzatoknak. Egy nagyobb település tisztítójához való becsatornázás akár 10-20 km-es is lehet, ezért a vidéki települések legjobb szennyvíztisztási megoldásának a gyökérzónás víztisztítási technológiák bizonyulnak. Leginkább az olyan települések számára a legideálisabbak, amelynek lakossága nem haladja meg a 2000 főt.

A gyökérzónás víztisztító rendszerek költségkímélőbb megoldást jelentenek a hagyományos biológiai-mechanikai tisztítókkal szemben. A természetközeli szennyvíztisztítás előnyei még, hogy a beruházási, üzemeltetési, karbantartási költségek jóval alacsonyabbak, nem használnak fel vegyi anyagokat és környezetbarát létesítménynek minősülnek. A rendszernek nincs szüksége gépi berendezésekre, illetve a szennyvíz mennyiségi és minőségi változásait is jobban viselik, különösen igaz ez a lebegőhínáros kialakításokra.
A gyökérzónás víztisztításnak köszönhetően a vízinövényeket újra lehet hasznosítani például az állatok takarmányozására vagy üzemanyag előállítására.

Víz és növények

Hogyan működik a rendszer?

Gyökérzónás víztisztító telepítésének első lépéseként kialakításra kerül egy sekély medence, ahol a növényzet gyökerei közt lassú ütemben átszivárog a szennyvíz. Ennek a folyamatnak köszönhetően mechanikai és biológia tisztításon megy végbe. A biológiai tisztítás a vízi-növényzet gyökereinek, valamint a gyökereken jelenlévő hártyának köszönhető, ahol a mikroorganizmusok segítségével a szennyeződések a növényekbe épülnek bele. A gyökerek nitrogént és foszfort is felvesznek a szennyvízből. A telepítéshez a mocsári növények a legalkalmasabbak, mint például a nád, gyékény vagy a sás.

A gyökérzónás víztisztítás is hozzájárul a környezettudatossághoz, ugyanúgy, mint a csapadékvíz elvezetés (esővíz elvezetés), és azt követően a csapadékvíz hasznosítása a wc-ben, vagy a locsolórendszerben, esetleg egyéb helyen. Tulajdonképpen ezen technikáknak köszönhetően csökken a vezetékes vízfelhasználásunk, míg a gyökérzónás víztisztításnak köszönhetően csökken a környezetszennyező szennyvíz mennyisége. Ráadásul ezek gazdasági szempontból is hasznosak!