Biológiai szennyvíztisztítás

Mikroorganizmusokkal megtisztított víz

A biológiai szennyvíztisztítás a mikroorganizmusok, élőlények segítségével elvégzett szennyvíztisztítást jelenti. Amennyiben a szerves anyag koncentráció a szennyvízben egy adott szintnél kisebb, akkor biológiai szennyvíztisztításra van szükség, hiszen ekkor még nem lehetséges a mechanikai vagy a kémiai szennyvíztisztítás. Tehát azokat a szennyvizeket, amelyek kevésbé szennyezettek: olyan mikroorganizmusokkal lehet megtisztítani, amelyek vagy felveszik a szennyezőanyagot, vagy kémiai úton átalakítják azt.

Gyökérzónás szikkasztómező

A biológiai úton, egyedi szennyvíztisztítóval megtisztított vizet általában egy úgynevezett gyökérzónás szikkasztómezőbe vezetik. Ennek lényege, hogy a keletkezett vizet elszivárogtassa. Egy szikkasztómező átlagos élettartama 50-60 év.

A biológiai szennyvíztisztítás fajtái

Diszperz rendszerű

Ebben az esetben a szennyvíztisztítást végző mikroorganizmusok a vízben vannak szuszpendálva, azaz abban szabadon lebegnek.

Pelyhes rendszerű

A szennyvíztisztító élőlények egy pelyhes közegben, iszapban helyezkednek el, a szennyvízben lévő szerves anyagok leülepedés követően kölcsönhatásba lépnek a szennyvizet tisztító organizmusokkal.

Hártyás rendszerű

A biológiai szennyvíztisztítás ezen fajtája során a szennyvíztisztítást végző mikroorganizmusok egy szilárd felületen élnek, egy élő hártyát képeznek, amelyen keresztülfolyik a szennyvíz és így lépnek kölcsönhatásba a szennyezőanyagokkal.