Biológiai szennyvíztisztítás

Mikroorganizmusokkal megtisztított víz

Mi az a biológiai szennyvíztisztítás?

A biológiai szennyvíztisztítás a mikroorganizmusok, élőlények segítségével elvégzett szennyvíztisztítást jelenti. Amennyiben a szerves anyag koncentráció a szennyvízben egy adott szintnél kisebb, akkor biológiai szennyvíztisztításra van szükség, hiszen ekkor még nem lehetséges a mechanikai vagy a kémiai szennyvíztisztítás. Tehát azokat a szennyvizeket, amelyek kevésbé szennyezettek: olyan mikroorganizmusokkal lehet megtisztítani, amelyek vagy felveszik a szennyezőanyagot, vagy kémiai úton átalakítják azt.

Mi az a gyökérzónás szikkasztómező?

A biológiai úton, egyedi szennyvíztisztítóval megtisztított vizet általában egy úgynevezett gyökérzónás szikkasztómezőbe vezetik. Ennek lényege, hogy a keletkezett vizet elszivárogtassa. Egy szikkasztómező átlagos élettartama 50-60 év.

Mik a biológiai szennyvíztisztítás fajtái?

Mi az a diszperz rendszerű biológiai szennyvíztisztítás?

Ebben az esetben a szennyvíztisztítást végző mikroorganizmusok a vízben vannak szuszpendálva, azaz abban szabadon lebegnek.

Mi az a pelyhes rendszerű biológiai szennyvíztisztítás?

A szennyvíztisztító élőlények egy pelyhes közegben, iszapban helyezkednek el, a szennyvízben lévő szerves anyagok leülepedés követően kölcsönhatásba lépnek a szennyvizet tisztító organizmusokkal.

Mi az a hártyás rendszerű biológiai szennyvíztisztítás?

A biológiai szennyvíztisztítás ezen fajtája során a szennyvíztisztítást végző mikroorganizmusok egy szilárd felületen élnek, egy élő hártyát képeznek, amelyen keresztülfolyik a szennyvíz és így lépnek kölcsönhatásba a szennyezőanyagokkal.