globális felmelegedés

A globális felmelegedés hatása az édesvízkészletre

Tanulmányok szerint az évszázadunk végére az aranynál is drágább lesz az ivóvíz. Ennek rengeteg oka van, de a legtöbbször emlegetett az a globális felmelegedés. Földünk kétharmadát ugyan víz alkotja, de ebből csupán 3 százalék az édesvíz, ennek kétharmada jégben, hóban található, tehát maradt 1 százalék, ami felhasználható. Vízre pedig minden élőlénynek szüksége van, és a rendelkezésre álló készlet egyre csak fogy, már most is léteznek olyan helyek, ahol nehezen jutnak hozzá az ivóvízhez.

A víz körforgása…

A víz állandó körforgásban van a bolygón, rendkívüli veszélyt jelentenek a szennyezések is, ám a globális klímaváltozás nagyobb problémákhoz vezethet. A tavak, tengerek, folyók vize napsugárzás hatására párolog, majd ha lehűl, csapadék formájában vissza kerül a Földre. A víz bejut a talajba, kőzetekbe, ahol valamennyi időt eltölt, ezt követően pedig forrásként vagy fúrt kutakon keresztül tör ismét a felszínre ásványi anyagokkal meggazdagítva. Táplálja a tavakat, folyókat és végül a világtengerbe kerül.

Mit tesz a globális klímaváltozás?

Ez a folyamat sajnos a vízkészlet eloszlásához vezet, de még a vízhez köthető időjárási-éghajlati jelenségek is módosulnak. Az átlaghőmérséklet megemelkedése következtében a hó- és jégtakaró egyre csak csökken, ezáltal a tengerszint folyamatosan emelkedik.

Kutatások megállapították, hogy amennyiben a Grönlandon található összes jég elolvadna, több méterrel emelkedne meg a tengerszint. Ennek eredményeként Florida és Hollandia eltűnne a Föld felszínéről, ugyanis elöntené őket a víz, ráadásul még rengeteg másik helyről kellene evakuálni a népességet világszerte. Az Antarktiszi jég elolvadása szintén jelentős növekedéshez vezetne.

A globális felmelegedés a gleccserek visszahúzódását is előidézi, amelyek ugyancsak felelősek az ivóvíz ellátás szempontjából.

Hazánkra is hatással van a változás, hiszen tavaink folyamatosan zsugorodnak, illetve gyakrabban vannak télen árvizek, ezen kívül még számos veszély leselkedik világunkra a globális felmelegedés miatt. Emiatt is érdemes a csapadékvíz elvezetésen és újrahasznosításon elgondolkodni!