Szennyvízátemelő hiba

Rendszeres ellenőrzés, tisztítás és karbantartás. Ha egyiket sem mulasztjuk el, odafigyelünk, akkor máris sokat tettünk azért, hogy a szennyvízátemelőnk optimálisan működjön. Ettől függetlenül nem várt hibák bármikor előfordulhatnak: legtöbbször a helytelen használat miatt. Íme, a lehetséges hibák és a megoldások.

A szennyvízátemelő lelke a szivattyú

Az előző cikkünkben megírtuk, hogy szennyvízátemelőre – legtöbbször – akkor van szükségünk, ha az épület vizes blokkjai alacsonyabban vannak, mint a szennyvízcsatorna. Ilyenkor a szennyvizet és a szennyezett vizet át kell emelni, erre pedig szivattyút használunk. A szivattyú a legfontosabb és egyben a legsérülékenyebb része az átemelőnek és talán az egyetlen, amely meghibásodhat. De hogyan kerülhető el és melyek a leggyakoribb okok?

Védd ki a hibát

Mielőtt elmondjuk, hogy melyek a leggyakoribb hibák és mi a teendő, előtte a legfontosabb: rendszeres karbantartással, tisztítással (melyet minden esetben szakemberre kell bízni) a szennyvíztisztítónk és a szivattyú élettartama sokkal hosszabb lesz, mint egy koszos elhanyagolté. Ezért a – helyes használat mellett – a legfontosabb feladat a prevenció, azaz a megelőzés: rendszeres karbantartással megelőzhetőek a tipikus hibák is, például a dugulás.

A dugulás, eltömődés

A leggyakoribb hiba, amely részben elkerülhető lenne. A dugulást legtöbbször a felhalmozódott zsírok, olajok (ezért ne öntsük semmiképpen a használt olajat a WC-be vagy a konyhai lefolyóba), ételmaradékok (főleg azok, amelyek a víz hatására megduzzadnak, például egy kenyér, vagy csontok, nagyobb cafatok) vagy a WC-be dobott tárgyak (például az illatosító) okozzák.  A dugulást meg lehet előzni odafigyeléssel és rendszeres karbantartással, amit szakemberre kell bízni.

Elektromos problémák

Az átemelőben működő szivattyú elektromos árammal működik, ezért kifejezetten fontos, hogy megfelelő elektromos védelemmel lássuk el: egy rövidzárlat például károsíthatja, tönkre is teheti. De ugyanígy figyeljünk oda a túlterhelésre, mert leéghet a motorja. Gondosan szakember által megtervezett rendszer része a motorvédelmi elektronika, mely amellett, hogy hiba, túláram esetén megvédi a teljes leégéstől a szivattyúnkat, legtöbbször garanciális feltétele is a szivattyúgyártóknak.

A kopás, korrózió

Sajnos a szivattyú kopása és korrodálása teljesen természetes, hiszen vízzel, szennyvízzel, szennyezett vízzel érintkezik. Ezeket a problémákat a karbantartáskor észre lehet venni (vagy abból, hogy csökken a hatékonysága) és javítani lehet az adott alkatrész cseréjével, illetve a korróziómentesítéssel. Persze, ha a szivattyú élettartamát is figyeljük, nyilvánvaló, hogy egy évtizede működő szivattyú már nem olyan hatékony, mint egy új.

Hidraulikus problémák

Az első bekapcsolás után egyenes út vezet oda, hogy idővel a szivattyú gyengül, a hatékonysága csökken, a nyomás alacsonyabb lesz. A folyamat kitolható azzal, ha jó minőségű szivattyút választunk és azt rendszeres karbantartással üzemeltetjük.

Mechanikus problémák

A szivattyúnak bármikor „előjöhet” egy mechanikai hibája: akár az, hogy egy alkatrész elromlik, valami beleakad és eltörik, egészen addig, hogy teljesen tönkremegy. Erre utaló jeleket leginkább a karbantartáskor vehet észre a szakember.

Mi a teendő, ha elromlott a szennyvízátemelő szivattyú?

Ahogy észleljük a hibát haladéktalanul szerelőt kell hívni különben a szennyvíz „elszabadulhat” és rettenetes károkat okozhat. Az is helyes gondolat, ha a szakember kiérkezéséig már nem használjuk a vizes helyiségeket, nem terheljük a rendszert. Nem feltétlen ajánljuk, hogy magad kezdj a hiba kijavításához, hiszen egyetlen rossz mozdulat többet árt, mint használ.

Mindent tudunk a szivattyúkról: hívj minket szakmai tanácsért vagy konkrét segítségért!