Milyen célokra használják leggyakrabban a szivattyúkat?

Minden háztartásban folyamatosan akad tennivaló, főleg azokban, ahol még kert is található. Szerencsére napjainkban már számos olyan modern eszköz áll rendelkezésünkre, amelyek nagyban megkönnyíthetik a munkát. Ilyen készülékek a szivattyúk is, amelyekkel biztonságosan megoldható a ház ivóvízellátása, vagy szennyvíz átemelése. Emellett komoly szerepet vállalnak kertünk öntözésében, medencék, esetleg kerti tavak vízforgatásában. Cikkünk folytatásában arról olvashatnak, hogy milyen célokra alkalmazzák legtöbbször a szivattyúkat és a hozzájuk tartozó kiegészítőket.

Kerti locsoláshoz és automata öntözőrendszer megtápláláshoz

Az automata öntözőrendszerek kiváló megoldást nyújtanak a célzott és alapos kerti locsolásban. Segítségével mindig a legmegfelelőbb időpontban és a legoptimálisabb vízmennyiséget juttathatjuk el növényeink számára anélkül, hogy mi magunk akár otthon lennénk. Egy jól működő rendszer elkészítése alapos tervezést igényel, és emellett a szükséges mennyiségű víz kijuttatásához, elengedhetetlen a megfelelő vízszivattyú is.

Házi vízmű kialakításához

Amennyiben ingatlanunkhoz nem tartozik vezetékes vízhálózat, pénzügyileg előnyösebb megoldás lehet a saját kútból való házi vízellátás. Ennek a műszaki megoldásnak elengedhetetlen része a megfelelő kútszivattyú kiválasztása. A helyes típus paramétereit meghatározza a már meglévő, vagy kialakítani kívánt kút átmérője, mélysége, átlagos vízadó képessége.

Kerti tó és medence vízforgatásához

Vízgépészeti szempontból egy kerti tó, vagy úszómedence, igen hasonló technológiát igényel. Minden esetben az a fő cél, hogy adott idő alatt, adott mennyiségű vizet legyen képes megforgatni a szivattyú, szűrőberendezésen átnyomni, ill. egyes esetekben hűteni, vagy fűteni hőszivattyú közbeiktatásával. A helyes térfogatáramú és folyamatos működésű szivattyú teszi lehetővé a megfelelő vízminőség beállítását.

Szennyvíz átemelésére

Amennyiben az ingatlan alacsonyabban fekszik, mint a közművi gravitációs szennyvíz hálózat, illetve maga a szennyvízvezeték úgynevezett nyomott rendszerű, akkor a házi szennyvízszivattyúk alkalmazása nélkülözhetetlen. Ezek a berendezések rendkívül strapabírók, épületen kívül és belül egyaránt alkalmazhatók és akár egy pingponglabda méretű szilárd szennyeződést is képesek dugulás mentesen szállítani. Szennyvízszivattyú kiválasztásánál fontos szempont, hogy üzembiztos, strapabíró, robusztus kivitel legyen.