Mikor van szükség szennyvízátemelőre?

Körülbelül 100-130 liter. Ennyi szennyvíz keletkezik – fejenként – az otthonodban egyetlen nap alatt azért, mert használod a toalettet, a mosdót, zuhanyzol, iszol, mosogatsz vagy olyan gépeket használsz, amelyek szennyvizet termelnek: például mosógépet vagy mosogatógépet. De mi történik ezzel a rengeteg szennyvízzel, hogyan lehet elvezetni, és miért lehet szükség szennyvíz átemelőre?

Mi lesz a szennyvízzel és mi az a szennyvíz átemelő?

Nem kérdés, a keletkezett szennyvizet el kell vezetnünk az otthonunkból. Legegyszerűbben ezt úgy oldhatjuk meg, ha a belevezetjük a szennyvizet a csatornába. Ezzel legtöbbször nincs gond, ám vannak olyan helyzetek, amikor a szennyvizünk alacsonyabban van, mint a csatorna maga.
Számtalan oka lehet ennek. A szennyvízforrásaink alacsonyabban vannak, mint a szennyvízcső (például a pincében), de gyakori, hogy a domborzati viszonyok miatt alacsonyabban helyezkedik el otthonunk, mint a csatornaszint. Ilyenkor szennyvíz átemelőt kell használnunk.

Mi a szennyvízátemelő és hogyan működik?

A szennyvíz átemelő feladata az, hogy a szennyvizet egy alacsonyabb pontról egy magasabb pontra emelje fel. Maga a szennyvízátemelő nem bonyolult, legtöbbször egy nagyobb műanyag akna, amelyben egy szivattyú van, az fogja a vizet a magasabb pontra szivattyúzni. Nem csak családi házaknál, hanem ipari létesítményeknél is használják őket, ilyenkor akár egyszerre több, nagy teljesítményű szivattyút is.
A működése egyszerű: a gyűjtőtartályba beérkező víz szintjét folyamatosan érzékeljük, és ha a szennyvíz egy meghatározott szintet elér, bekapcsol a szivattyú, ami egy másik csövön keresztül a szennyvizet megemelve belevezeti a csatornába.

A szennyvízátemelő típusok

Többféleképpen lehet csoportosítani a különböző átemelőket. Léteznek előregyártott beltériek (ebben az esetben a rendszer az épületen belül található és hasznos területtől foszthat meg), kültériek – ami talán kedvezőbb hiszen a kertben / az ingatlanon kívül helyezzük el.
A legelterjedtebbek az egyszivattyús gyűjtőtartályos megoldások: ez egyetlen tartállyal és egy szivattyúval dolgozik, de léteznek két szivattyús megoldások is. Ilyenkor, ha az egyik szivattyú megállna, nincs gond, a másik átveszi a munkát. Ez így egy üzembiztosabb megoldás és elsősorban érzékenyebb/ipari környezetben elterjedt megoldás.

Mikor van rá szükség?

Ideális esetben az otthonunk a szennyvízcső föld alatti magassága felett van, így külön eszköz nélkül gravitációs elven is bele lehet vezetni a szennyvizet a csőbe.
Ám egy csodás kilátású dombtető vagy a kellemes mikroklímájú völgy okozhatnak „gondot”, azaz előfordulhat, hogy lehetetlen úgy építkezni, hogy az összes vizes helység egy magasságban legyen a szennyvízcsővel. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a szennyvízátemelő. De nem csak ekkor.
Gyakori, hogy a nyaralókban, kempingekben, félreeső helyeken van rá szükség, épp úgy ahogy a közintézmények, kórházak (legtöbbször az alagsor miatt) a kereskedelmi és bevásárlóközpontok is igénylik.

Így válaszd ki

Évtizedekre fogsz választani, ezért fontos, hogy ne a szomszédot kérdezd meg, hogy ő mit ajánl, ne az egyik ismerőst, aki esetleg érthet hozzá és semmiképpen ne a Facebookon csoportokban kérdezz, és ismeretlenek tanácsát fogadd meg, hanem fordulj szakértőhöz, hiszen minden helyzet egyedi kialakítást és megvalósítást vonhat maga után.
A választást befolyásolja, hogy szennyezett vagy szennyvíz, amiről beszélünk, vagy darálós vagy örvénykerekes szivattyút érdemesebb venned. A tartály méretét is szakember döntse el: a túl kicsi éppúgy nem jó, mint a túl nagy űrtartalom.

A karbantartás

A szennyvízátemelőt időről időre karban kell tartani, különben nem tud majd optimálisan működni. A legfontosabb a rendszeres tisztítás, amely megnöveli az élettartamot, elkerülhető vele a dugulás vagy a lerakódás. Ezeket a tisztítási feladatokat érdemes szakértőre és cégre bízni már csak azért is, mert a keletkezett hulladékot a megfelelő helyre kell szállítani és szakszerűen kell ott tovább kezelni.

Ismerj meg minket jobban, a választékunkban megtalálod a legkorszerűbb technológiájú beltéri és kültéri szennyvízátemelőket is!