Mikor nélkülözhetetlen a csőszivattyú használata?

Egy kút jelentős támogatást tud nyújtani ingatlanunk vízellátásában. Ezzel párhuzamosan, nagyon költséghatékony megoldásnak számít, vízszivattyút alkalmazni növényöntözés, valamint házunk vízgépészetének kialakításában. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokat nevezzük egységesen, vízhálózattól független műszaki megoldásoknak.

Fontos pár szót ejtenünk a meglévő, ill. kialakítandó kút paramétereiről is. Annak mélysége, vízhozama, alapvetően befolyásolja a helyes típusú és méretű szivattyú kiválasztását. Mindaddig tudunk felszíni kútgépészet kialakításáról beszélni, amíg kutunk mélysége nem éri el a max. 9 métert. Ilyen esetekben úgynevezett önfelszívó szivattyúk elhelyezése a bevett szokás. (Érdemes tudni, hogy az önfelszívó szivattyúk elméletben tudnak 9 m körüli szívásmélységről üzemelni, viszont a gyakorlatban 6 – 7 m mélységig képesek biztonsággal működni.)

9 méteres mélység után a függőleges vízoszlop tömege annyira megnő, hogy már csak búvárszivattyús megoldással lehet eredményesen vizet felszínre juttatni. A búvárszivattyú nem kiszívja a vizet kutunkból, hanem a felszínre nyomja azt.

9 méternél mélyebb, fúrt kút esetén a csőszivattyú alkalmazása indokolt. Ez a búvárszivattyúk olyan különleges családja, mely a kis átmérőjű kútcsőbe leengedve, kút fenék közeléből nyomja fel a vizet. Leggyakrabban használt csőszivattyús alkalmazás, a kerti locsolás, automata öntözőrendszer megtáplálása, házi vízellátás. Adott kúthoz tartozó helyes modell kiválasztása komoly szakértelmet igényel! Túl kis teljesítményű szivattyú vízhozamvesztéssel és jelentős nyomáseséssel jár kifolyó oldalon. A túl nagy teljesítményű modelleknél pedig a szárazon futás veszélye áll fenn. Ez abban az esetben történhet meg, ha a kút vízhozama kisebb a szivattyúénál és a berendezés egyszerűen kiszívja az összes vizet kutunkból.

Kérje szakember segítségét!

Nagyon fontos pontosan ismerni a kút mélységét, maximális vízhozamát, valamint a meghatározott üzemi nyomás mellett naponta felhasználni kívánt vízmennyiséget. Előbbi adatok ismeretében tudja a szakember kiválasztani a megfelelő csőszivattyút, meghatározni a helyes üzemi vízszintet, a nyugalmi vízszintet és a maximálisan kútból kivehető vízmennyiséget is!

A csőszivattyú karbantartásáról néhány szóban

A már fent említett elhelyezkedésük miatt a csőszivattyús rendszerekhez nehézkes hozzáférni. Ezért, amennyiben helyesen történt a kútban való elhelyezés és beüzemelés, különösebb karbantartásra nincs szükség. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a meghibásodások döntő többségét a nem szakszerű telepítések, beüzemelések adják.

A hosszútávú, zavartalan működés érdekében, 2 évente azért érdemes tervszerű felülvizsgálatot végezni. Ilyenkor szakembereink kiemelik a kútból a szivattyút és szakszervízben végzik el a szükséges ellenőrzéseket. Megvizsgálják a tömítések, a csapágyak, a járókerék és motor kondenzátor állapotát. A kopott, elöregedett alkatrészek cseréje után a csőszivattyú, újból fontos és hasznos részét képezi ingatlana vízgépészeti rendszerének.