energia szenyvízből

Lehetséges szennyvízből energiát termelni?

Egy speciális gázkazán segítségével bizony lehetséges a szennyvízből energiát termelni. Maga a projekt, beleértve a kutatást és a fejlesztést is körülbelül 700 millió forintba kerül. Az egész koncepció megvalósítása 2018-ban kezdődött, amivel azt szerették volna elérni, hogy olyan kazántechnológiát fejlesszenek, amelyben nincs szükség plusz energia felhasználására a szennyvíz megtisztításához. A projektfelelős közlése szerint az üzemeltetéshez gáz szükséges, ami lehet bármilyen típusú.

Hogy néz ki maga a folyamat?

Az ülepítőből kiemelt szennyvíz porlasztással bekerül a generátorba, majd végezetül a rendszer egy külön tárolóba halmozza a tiszta vizet. A szennyvíziszappal a kazánnak egy másik része foglalkozik. Feladata, hogy különválassza az iszapot, amit végezetül kiszárít. Az egész folyamat végeredménye egy szemcsés tüzelőanyag, ami gond nélkül hasznosítható, felhasználható.

A rendszer jóvoltából lehetőség nyílik arra, hogy azokon a területeken is kezelve legyen a szennyvíz, ahol valamilyen okból kifolyólag nem lehet szennyvízcsatornát telepíteni. Ezáltal kifizetődőbbé válik a fűtés, illetve a meleg víz és az ivóvíz is.

Az előzetes tervek alapján a rendszer belföldön és külföldön egyaránt elérhető lesz a jövőben. A tervek szerint 2019 év végére, legkésőbb 2020 elejére elkészülnek az első darabok, amellyel élesben megkezdik a rendszer tesztelését. Ezt követően indul meg a nagyüzemi gyártás. A hazai sikertörténet ismét rávilágít arra, hogy igenis érdemes belevágni egy-egy ötlet megvalósításába. Amennyiben szennyvízszivattyúra lenne szüksége, esetleg vízgépészettel kapcsolatos egyéb kérdése lenne, keresse fel cégünket!