Fúrt kúthoz milyen szivattyút vegyünk?

A fúrt kút

Manapság az erre alkalmas területeken egyre többen választják a vezetékes víz használata helyett a kútfúrást, és az abból nyert vízzel öntöznek. Hiszen hosszú távon a befektetés megtérül. Ne feledkezzünk meg arról, azonban, hogy a kútfúrás engedélyhez kötött tevékenység.

A fúrt kúthoz egy erre alkalmas fúróberendezéssel készítik a furatot, amely bélelt, és az átmérőjéhez képest gyakran nagyon mély – a furat mélysége pár métertől akár 120 méterig is terjedhet. A magasabb rétegeken talajvizet, míg mélyebben nagyon tiszta, akár iható rétegvizet tud gyűjteni a fúrt kút, amely az ásott kutakkal ellentétben folyamatos vízadásra képes (napi több száz köbméter). A fúrt kútból a vizet erre alkalmas szivattyúval lehet a felszínre juttatni.

A szivattyú kiválasztása

A szivattyú kiválasztásához tudnunk kell, hogy mekkora átmérőjű a fúrt kutunk. Másféle szivattyú kell kisebb átmérővel rendelkező (4-6cm) és a nagyobb átmérőjű (7cm+) kúthoz. Fontos kérdés még, hogy mekkora a vízigényünk. Azonban az ideális szennyvízszivattyú kiválasztásához a legfontosabb kérdés, hogy milyen mély a furat és a talajtól számítva hány méter mélységtől van stabil vízszint.

Ezen paraméterek figyelembevételével választhatunk megfelelő emelési magassággal és vízszállítási képességgel bíró szivattyút. A fúrt kutakhoz csupán megfelelő felszíni szivattyút ajánlunk, melyeknek nagyobb a homoktűrő képessége is.

Milyen típusú szivattyút ajánlunk?

QPSD 2-10 mélykútszivattyú  QPSD típusú szivattyú fúrt kutakhoz
Feszültség Teljesítmény Emelőmagasság Térfogatáram Bruttó Ár: (tájékoztató)
(V) (kW) (m) (liter/perc) (HUF)
230 0,75 10-70 0-80 70.104
Így vásárolhat