A dugulás megelőzése, a megfelelő rendszer fontossága

Ahol szennyvízátemelő berendezés biztosítja a szennyvíz elvezetését, nagyobb figyelmet kell fordítani az üzembiztonság megőrzésére. Ha idegen anyag (felmosórongy, nedvestörlő kendő, egészségügyi betét, ételmaradék, csont, stb…) kerül a rendszerbe, akkor az dugulást okozhat.
A dugulás az egyik legkellemetlenebb szituáció. Ilyenkor a szennyvíz egyszerűen nem tűnik el a WC-ből. A helyzet nem csak kellemetlen és bosszantó, de higiéniai problémákat is okozhat. Szerencsére a dugulás megelőzhető, de ha megtörtént, akkor orvosolható probléma.

Miért nem folyik el a szennyvíz?

Fontos kérdés, hogy hol alakult ki a dugulás, ami miatt nem tud elfolyni a szennyvíz. A szennyvízátemelő aknában kialakult dugulásra az jellemző, hogy általában házilag is meg lehet szüntetni. A csővezeték rendszerben kialakult dugulás elhárításához viszont szakembert kell hívni.

Hogyan előzze meg a dugulást?

A gravitációs csőszakaszban kialakult dugulásban majdnem mindig az a gond, hogy a csőben lévő -akár egyszeri vagy lassan felgyülemlett- anyagoktól alakul ki. Általános probléma lehet, hogy nem megfelelő a csőszakasz lejtése, illetve vékonyabb a cső, ami miatt könnyebben megakad benne minden. A terep adottságai miatt sokszor nem elegendő a gravitációs elvezetés, ezért szennyvízátemelő berendezés alkalmazása szükséges. Segítségével lehetőség adódik úgynevezett nyomott szennyvízhálózat kialakítására. Lényege, hogy a szennyvízátemelő aknába gravitációs úton összegyűjtött szennyvizet átemelő szivattyúval felemelik egy magasabb pontra, ahonnan újra gravitációs úton távozik az utcai közcsatornába. Ez a megoldás a szivattyúk alkalmazása nélkül nem tudna megvalósulni.

dugulás

A dugulásnak számos oka lehet. A leggyakoribbak a következők:

● Nem jól átgondolt és kivitelezett szennyvízelvezető rendszer. Sokszor nem elegendő a hagyományos, gravitációs elvezetés, célszerűbb és hatékonyabb megoldás egy üzembiztos, megfelelő teljesítményű szennyvízátemelő berendezés.
● Túlzott mennyiségű toalettpapír használata. Gyakorlati tapasztalat, hogy kellemesebbek a többrétegű, vastagabb, nehezebben lehúzható és oldódó papírok, de hajlamosabbak eltömíteni a lefolyót.
● Ételmaradékok a WC-ben.
Soha ne dobjon ételt a WC-be, még akkor sem, ha folyékony állagú! A zsíros ételmaradékok lerakódnak a cső falán és dugulást okozhatnak, a nagyobb
darabok pedig értelemszerűen letapadhatnak, akadályozva a víz útját.
● Vizes törlőkendők, betétek.
Ezek a termékek nem bomlanak le vízben és könnyen eltömíthetik a lefolyót.
● Vízkő.
A vízkőlerakódás szűkíti a cső átmérőjét, és a kialakult vízkő elősegítheti a különböző
anyagok letapadását.
● Idegen tárgyak a WC-ben.
Gyakran előfordul, hogy kisgyermekek játékokat, vagy felnőttek mobiltelefonokat
ejtenek a WC-be.

A szennyvízátemelő fontossága

Összegyűjtöttük, hogy miért kiemelten fontos a szennyvízátemelő, hogyan tudja megvédeni az ingatlanát, otthonát a dugulástól. Íme a szennyvízátemelők előnyei:

● A gravitációs szennyvízelvezetés nem mindig lehetséges, ha az adott vizesblokk a csatornarendszer szintje alatt helyezkedik el. A szennyvízátemelő berendezések szivattyúk segítségével emelik fel a szennyvizet a megfelelő szintre, hogy a csatornába folyhasson. Ez elengedhetetlen a mélyen fekvő területeken, pincékben, szuterén helyiségekben vagy olyan épületekben, ahol a gravitációs csatornarendszer magasabban található.
● A szennyvízátemelők segítenek megelőzni a csatorna dugulását a szennyvíz áramlásának fenntartásával. A szivattyúk által keltett áramlás megakadályozza, hogy a szilárd anyagok lerakódjanak a csövekben és dugulást okozzanak.
● Csökkenti a szagokat. A szennyvízátemelők zárt tartályokban gyűjtik össze -átemelés előtt- a szennyvizet, ami segít megakadályozni a kellemetlen szagok terjedését.
● Védi a környezetet. A szennyvízátemelők megakadályozzák a szennyvíz talajba vagy föld alatti vízerekbe jutását, ami környezet szennyezést okozna.

A szennyvízátemelő berendezés, ill. szennyvízátemelő gépészet dugulásának megelőzése:
A szennyvízátemelők hatékony eszközök a szennyvízelvezetéshez, de fontos a megfelelő karbantartásuk a dugulás és üzemzavar megelőzése érdekében. Íme néhány tipp:

● Rendszeresen ellenőrizze a szivattyúkat!
Győződjön meg róla, hogy a szivattyúk megfelelően működnek és nincsenek rendellenes hangok, rezgések!
● Kerülje a szilárd anyagok WC-be kerülését!
Ne dobjon szilárd anyagokat -például pelenkát, nedves törlőket vagy ételmaradékot- a lefolyóba! Ezek eltömíthetik a gravitációs csőszakaszokat és a szivattyúkat.
● Használjon szennyvíztisztító vegyszert!
Amennyiben szennyvízátemelőt üzemeltet, rendszeresen használjon szennyvíztisztító szert a csövekben lévő szerves anyagok lebontására!
● Tervezett karbantartás és tisztítás.
Évente legalább egyszer vegye igénybe szakember segítségét a szennyvízátemelő
berendezés karbantartására és tisztítására!

A szennyvízátemelők karbantartásával megelőzhető a dugulás és üzemzavar, ill. biztosítható a szennyvízelvezető rendszer hatékony, megbízható működése.

A dugulás előjelei

A dugulás általában egyik pillanatról a másikra történik, de legtöbbször vannak előjelek, amikre érdemes figyelni.
Tipikus jel a lassú vízelvezetés: ha a víz a szokásosnál lassabban folyik le a mosdóból, mosogatóból vagy a kádból, az dugulásra utalhat, a kellemetlen szag -amit legtöbben csatornaszagként említünk- szintén a dugulás egyik jele. Figyelmeztetésre szolgál még, ha a WC-ből vagy a zuhanytálcából visszaduzzad a szennyvíz, mely komoly dugulásra utal. Végezetül a lefolyóból hallható bugyborékoló hangok -melyek a csőben lévő levegőbuborékokra utalnak- is dugulást jeleznek.

Duguláselhárítás házilag

Természetesen mindenki ismer duguláselhárító trükköket és vannak kifejezetten erre készült
szerek, eszközök, technikák. Máris írjuk, mit érdemes tenni:

● Alapos felmérés, ellenőrzés.
Mindenekelőtt a legelső amit tehet, hogy gondos tervezéssel alakítja ki a ház körüli szennyvízátemelő rendszert, hogy csökkentse a dugulás kockázatát, majd folyamatosan ellenőrizze a működését.
● WC pumpa.
A WC pumpa a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz a dugulás megszüntetésére, egyszerű a használata, könnyű beszerezni és olcsó. Azonban csak a WC és a WC utáni közeli csőszakasz dugulásának megszüntetésére használható.
● Forró víz.
Öntsön forró vizet a WC-be ! Ha szerencséje van, olyan anyag okozza a dugulást, amelyik a forró víz hatására szétesik apróbb darabokra és a WC újra működőképes
lesz. De ügyeljen arra, hogy a csövek nehogy meglágyuljanak a túlzottan sok forró víztől!
● Szódabikarbóna és ecet.
Öntsön a WC-be egy csésze szódabikarbónát, majd öntse le egy csésze ecettel! A pezsgés segíthet feloldani a dugulást.
● Duguláselhárító folyadék.
A duguláselhárító folyadékok erős vegyszereket tartalmaznak, olyanokat, amik feloldhatják a dugulást. Ilyenkor viszont figyeljen, hogy folyamatosan szellőztessen
közben, mert nem egészséges semmiféle vegyszert belélegezni!
● Duguláselhárító drót, spirál vagy csőgörény.
Meg lehet próbálni a dugulást elhárítani mechanikus eszközökkel (dróttal, spirállal vagy csőgörénnyel).

Ha a házilagos módszerek nem hatnak, akkor duguláselhárító szakembert kell hívni. A szakember speciális eszközökkel rendelkezik a dugulás megszüntetésére.

A duguláselhárító szakember
A duguláselhárítás során a szakemberek speciális eszközöket és technikákat alkalmaznak, amelyekkel gyorsan és hatékonyan szüntetik meg a dugulást. A munka ára a dugulás mértékétől, a helyszíntől és a szükséges eszközöktől függően változhat.

Vannak duguláselhárító szakemberek, akik kémiai módszerekkel (azaz oldást elősegítő szerekkel) szüntetik meg a dugulást, amelyekhez a boltokban nem fér hozzá a végfelhasználó. Továbbá vannak olyanok, akik fizikai eszközökkel dolgoznak (például csőgörénnyel). Mind a két típusú megoldás hatékony lehet.

Cégünk nagy tapasztalattal rendelkezik a szennyvízátemelő rendszerek kivitelezésében, szervizelésében, karbantartásában és üzemeltetésében. Magas üzembiztonságot igénylő szennyvízátemelő gépészetek, berendezések üzemeltetését is tudjuk vállalni. Nyugodtan állíthatjuk, hogy az általunk kivitelezett, majd üzemeltetett vagy karbantartott szennyvízátemelő rendszerek esetén nem kell tartani a dugulás okozta problémáktól.

Keressen minket!
Precíz és alapos felmérés után megtervezzük az Ön számára tökéletes szennyvízátemelő gépészetet, szennyvízátemelő berendezést!