szennyvízszivattyú

Mik az alapvető különbségek az örvénykerekes és aprítókéses szennyvízszivattyúk között?

Az örvénykerekes és az aprítókéses szennyvízszivattyú is merülőmotoros, vagy más kifejezéssel búvármotoros szennyvízszivattyú. Az örvénykerekes szennyvízszivattyúk házának alsó részén egy kör alakú nyílás található, melynek átmérője -típustól függően- 30-60 mm között van. A darabos anyagok ezen a nyíláson keresztül a szivattyúházba kerülnek, majd a nyomócsonkon távoznak. A járókerék mozgási energiát ad át a szivattyúházban lévő szennyvíznek, amely a nyomóoldalon távozik. Tehát az örvénykerekes szennyvízszivattyúk dugulás-mentesen szállítják a szennyvízben lévő lebegő szemcséket. A gyakorlatban az okozhat üzemzavart, ha egy nagyobb méretű szilárd szennyeződés a szívónyíláshoz kerül, és eldugítja a szennyvíz áramlásának útját.

szennyvízszivattyú

Az aprítókéses szennyvízszivattyúk házának alsó részén egy aprítókés található, mely szétdarabolja a szennyvízben lévő szilárd részeket. Az aprítókés felett pedig egy járókerék van, ami továbbítja a szennyvizet -a benne lévő aprított darabokkal- a nyomóoldal felé. Tehát az aprítókéses szennyvízszivattyúk darabolás után szállítják a szennyvízben lévő lebegő szemcséket. A gyakorlatban az okozhat üzemzavart, ha egy nagyobb méretű szilárd szennyeződés az aprítókéshez kerül, és megállítja az aprítókést, vagy a következő beinduláskor nem engedi működni az aprítókést.

A kivitelezői gyakorlatunkban az örvénykerekes szivattyúk üzembiztosabbnak és strapabíróbbnak bizonyultak, mint az aprítókéses szivattyúk. A szakmai összefüggéseket nem ismerő érdeklődök sokszor „darálós” szennyvízszivattyút keresnek a szennyvíz átemelési problémájuk megoldására. Elterjedt tévhit, hogy a darálószerkezettel vagy aprítókéssel készült szivattyúk a „szennyvízszivattyúk”. A szivattyútechnikában jártas szakértőként határozottan állíthatom, hogy a megkeresések többségében kényelmesen elegendő egy örvénykerekes szennyvízszivattyú a feladat megoldására.

A szerviz statisztikákat elemezve szintén látható, hogy az örvénykerekes szennyvízszivattyúval szerelt átemelőkhöz ritkábban hívják ki a szervizünket hibaelhárításhoz vagy javításhoz.